Door de juiste kennis te delen met de klanten, de zelf bouwer, de gemeentes en wooncorporaties zorgen we samen voor een gezondere woningmarkt. Het is essentieel dat we gaan bouwen en renoveren op de juiste manier met Biobased producten. De kwaliteit van onze woningen zullen hierdoor in een gezonde staat komen en zo ook voor onze eigen toekomst en die van alle kleinkinderen die volgen!
Lees hier één van onze Intervieuws over Biobased Renoveren.
@Aannemer 5 Biobased en Passief Renoveren.
Walther Dingemans, eigenaar van VDZ Projecten en expert in biobased renoveren, werkt aan een duurzaam renovatieproject in een jaren ’50-woning. In dit artikel volgen we hem tijdens het leggen van een 100% circulaire vloer met natuurlijke materialen, zoals schelpen en kalkvezelhennep. Walther legt stap voor stap uit hoe hij te werk gaat en welke voordelen deze materialen bieden.
@Alles Magazine - Bout Maat - Rene Hoorn.
Walther’s levensverhaal is uniek. Na een moeilijke jeugd werd hij onder andere de eerste pizzakoerier van Nederland en richtte hij uiteindelijk een succesvol bouwbedrijf op. Zijn passie vond hij in het extreem duurzaam en biobased renoveren van woningen. “Het draait allemaal om het verkleinen van mijn CO2-footprint en de bewustwording daarvan bij klanten,
” aldus Walther.
Walther Dingemans
Walther Dingemans van VDZ projecten kijkt wel een beetje vreemd op als hij door
de juryleden van de Vakwerk Awards wordt uitgeroepen tot Vakambassadeur. Deze splinternieuwe prijs lijkt wel speciaal in het leven geroepen voor de Brabantse ondernemer. Niet alleen voelt Walther een enorme passie voor het vak en brengt hij dit over op de volgende generatie, hij doet dat op volledig duurzame wijze én met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk.
VDZ projecten is een kleinschalig bouwbedrijf dat zich volledig richt op duurzame projecten. Walther, zijn twee zoons en nog een team- lid bouwen en renoveren woningen voor klanten die willen vergroe- nen en minder willen betalen voor energie. VDZ projecten realiseert toekomstgerichte energiezuinige houtskeletbouwwoningen.
Duurzaam project
De renovatie van een jaren 60-woning in Bavel is een goed voorbeeld van zo'n duurzaam project. Zijn titel van Vakambassadeur heeft Walther aan deze renovatie te danken. Hij en zijn team hebben de woning volledig gestript en opnieuw opgebouwd. “Energieneutraal maken, was het uitgangspunt. Dat is natuurlijk eenvoudiger
“Energieneutraal maken, was het uitgangspunt”
wanneer je een woning vanaf nul kunt opbouwen”, zegt Walther. “In dit geval was er een buitenschil en van binnenuit losten we alles op. Het Bouwbesluit rondom nieuwbouwwoningen schrijft voor dat de Rc-waarde van een vloer minimaal 3,5 moet zijn. Wij hebben een vloer gelegd met een Rc-waarde van 5,5. Dat geldt ook voor de gevel en het dak. De Rc-waarden liggen nu hoger dan het Bouwbesluit voorschrijft. De houtskelet-aanbouw van de woning hebben we bekleed via het GRADwood systeem, een circulair systeem met een
blinde bevestiging. Daarnaast hebben we zonnepanelen en een warmtepomp geïnstalleerd.”
Energieneutraal gemaakt
Walther is trots op het resultaat. “Het feit dat je met een klein team in een tijdsbestek van een paar maanden een hele woning hebt kunnen aanpakken en energieneutraal hebt gemaakt, is best bijzonder.” Toch is het zeker niet het enige duurzame project dat hij de afgelopen jaren met succes heeft afgerond. Walther verkleint al jaren zijn ecologische voetafdruk en die van zijn klanten.
Groen hart
Zijn groene hart ontstond op de middelbare school. Daar kwam Walther in contact met milieuorganisaties als Greenpeace en hield de dreiging van kernwapens en kernenergie hem bezig. “De krakersrellen, zo'n jongen was ik”, legt hij uit.